• 0(266) 246 45 80
  • info@gurbobinaj.com
DC Motor Sarım ve Bakımı
Awesome Image

DC Motor Sarım ve Bakımı

DC Motor Sarım ve Bakımı

  • DC motor çeşitleri, dc motor sürücü devresinden aldığı elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren elektrik elemanına doğru akım motoru denir. Doğru akım motorlarına DC veya DA motorları denmektedir. Motorun çalışma prensibi, motorun çalışmasına yardımcı olan bir güç üretmek için manyetik alan ile akım arasındaki etkileşimdir. Dc motor nedir kısmına kısaca göz attık şimdi gelin dc motor çeşitlerine bakalım.
​DC Motor Çeşitleri Nelerdir?
Fırçalı DC Motor Nedir?
  • Bu motor içlerinde bulunan bobin sarmallarına fırça yardımıyla temas ederek elektrik akımı iletirler ve bu sayede akım bobinlerden geçerek mıknatıslar arasında bir elektromanyetik alan oluşturarak motorun hareket etmesini sağlamaktadır. Bu motor çeşidi temel çalışma prensibine sahip olmakla birlikte en basit yapıya sahip olan motorlardır.
Fırçasız DC Motor Nedir?
  • Bu tür DC motorlar yapı itibariyle AC motorlara benzemektedir. AC senkron motor yapısına benzer yapıya sahiptirler. Bu motorlar rotar kısmında güçlü mıknatıslar kullanmaktadır. Statorda bobin sargıları bulunmaktadır. Fırçasız DC motorlar günümüzde yaygın olarak birçok sektörde kullanılmaktadır. Robotlarda, oyuncaklarda, teyplerde, RC arabalarda, dronlarda, yazıcılarda ve birçok alanda kullanılmaktadır.
Şönt DC Motor
  •  Bu motorlar DC motor çalışma prensibinde çalışmaktadır. Bu tür motorlarda bobinde bulunan rotor sargılar ve stator sargılar paralel bir şekil bağlanmıştır. Şönt motorlar hızlı ve kararlı yapısından dolayı birçok sektörde kullanılan motorlar türleridir. Bu motorlarda hız kontrolü bulunmaktadır. Motor milinin bağlı olduğu yere yük bindirildiğinde motor yüke göre yavaş dönecektir fakat yük kalktığında motor hızlı dönmeye devam edecektir. Milde bulunan direnç değişimleri ile bu durumu kontrol eder. Şönt motorlar; kayış tahrikli uygulamalarda, konveyörlerde ve buna benzer bir çok alanda kullanılmaktadır. 
​Seri DC Motorlar:
  •  Bu motorlar fırçalı DC motorlara çok benzemektedir ve yanı çalışma prensibine sahiptirler. Seri DC motorların bobin sarımları daha az ve bu sarımda kullanılan bakır kablo daha kalındır. Bu nedenle üzerinden daha fazla akım geçer ve buda motorun daha hızlı çalışmasını sağlar. Motorda bulunan stator ve  dönen armatürler  seri bağlıdırlar. Bu yapı motorun yüksek torklu olmasını sağlamaktadır. Bu motorlarda hız kontrolü motora verilen akım ile ayarlanmaktadır.
Kompunt DC Motor: 
  • Bu motorlar seri motor ve şönt motorun birleşmesinden meydana gelen bir motor türüdür. İçerisinde hem seri hem de paralel sarmal bulunmaktadır. Bu yapıyla sönt yapısıyla hız kontrolü yaparken seri yapısı ile motorun torkunu arttırmış olmaktadır.
.

POPÜLER HİZMETLER

AC Motor Sarım ve Bakımı

DC Motor Sarım ve Bakımı

Pompalar

Balans

whatsapp