• 0(266) 246 45 80
  • info@gurbobinaj.com
Motor Sarımı Nasıl Yapılır
Awesome Image

Motor Sarımı Nasıl Yapılır

Motor sarımı elektronik makinalarda kullanılan bir işlemdir. Motor sarımı aşamasına gelmeden önce görsel olarak inceleme yapılır. Gövde ve klemens gibi parçalar tespit edildikten sonra elde edilen bilgiler analiz yapılması amacından kayıt altına alınır. Eğer kaplin ve kasnak varsa çektirme yapılarak demonte yapılır. Kasnak vidalı ise demonte işleminin gerçekleştirilmesi için öncelikle vidalar sökülür. Bu işlemin ardından kasnaklar 120 derece açıya uyarlanarak motor sarımı için hazırlanmış özel çektirme makinası ile çektirilir. Çok sağlam olan kasnaklarda ısı kaynağı kullanılarak demonte işlemi gerçekleştirilir aksi takdirde diğer parçalara hasar gelebilir. 

Bobinaj da ortaya çıkan probleme ve şikayete yönelik tespit yapılır. Makina sahibinden de ön bilgiler alınarak motor sarım işlemine başlanır. Sonrasında uygulanması gereken adımlar tespit edilir. Tespit aşamasından sonra kaplin bölümü kontrol edilerek gerekli ayarlar yapılır. Bu ayarların kesinlikle doğru ve hatasız bir biçimde yapılması gerekir aksi taktirde büyük problemler ortaya çıkar. 
Motor Sarımında Demontaj İşlemi Nasıl Yapılır?
Motor sarımında demontaj işlemi kapaklardan cıvataların sökülmesi ile başlar. Cıvata varsa çekme makinası ile kapakların demonte işlemine başlanır. Kapaklar ağır ise vinç yardımı ile demonte edilir ancak kapaklar hafifse el mili yardımı ile demonte edilerek dikkatli bir şekilde palet üzerine konulması gerekir. Kapakların daha iyi demonte olması için oksijen kaynağı yapılırsa çok daha iyi olacaktır. Motor sarımı motorların türüne göre farklılık gösterir. DC motorlar iki farklı grupta incelenir. 
Paralel Sarımlı Motorlar (Şönt Motorlar)
Akım sargısının endüviye paralel olan motorlar paralel sarımlı motor olarak adlandırılır. Bu tür motorlar yük almadıktan sonra çok zor devir alırlar. Paralel sarımlı motorlar bu nedenle dışardan uyarmalı makinalarda kullanılırsa çok daha iyi olacaktır. 
Seri Sarımlı Motorlar
Seri sarımlı motorlar Uyarıcı sargı endüvi ile seri şekilde bağlanmış olduğu için bu ismi almıştır. Devir sayısını yükseltme işlemi bu makinalarda yapılamaz yani paralel sarımlı motorlara göre çok daha farklıdırlar. Devir yükseltme işlemi son derece nadir görülür bu nedenle bu motorlar ona göre makinalarda kullanılmalıdır. Seri sarımlı motorlarda akımın tamamı endüvi sargısından geçer. Bu sebepten dolayı endüvi alanında oluşan akım yükseldikçe uyarı akımı da seri olarak yükselişe geçer. Akım yükselme aşaması özellikle makina hareket halindeyken çok sık görülen bir durumdur. 
Seri motorların yol almaktaki kapasitesi diğer motorlara göre çok daha farklıdır. Çünkü diğer motor sarımlarına göre çok daha fazla yol alma yeteneğine sahiptirler. Yük almadan yüksek devire geçerlerse endüvi akımı ile beraber uyarı akımı da seri olarak düşer. Seri motorlar yük almadıkları müddetçe git gide devir yükseltirler. Bu sebepten dolayı her ne olursa olsun seri motorlar düz kayışa sahip makinalara takılmamalıdır. Çünkü bu durumda kayış ansızın yerinden çıkabilir. 
Dışarıdan Uyarmalı Yani Sabit Mıknatıslı Motorlar
Sabit mıknatıslı motorlar dışarıdan uyarmalı olarak çalışma prensibi yürütür. Bu tip motorlarda uyarı sargısı endüvi ile birbirine bağlanmaz. Çünkü uyum akımı dışarıdan yapılan hareket ile sağlanır. Makina harekete geçtiği zaman dışarıdan uyarmalı akım ekstra olarak verilir. 
DC Motor Sarımının Bakımı Nasıl Yapılır?
Doğru akım makinaları hem jeneratör hem de motor şeklinde çalışabildiği için jeneratör ile DC motorun çalışma düzeni neredeyse aynıdır. Bakımı da buna uygun şekilde alanında profesyonel olarak çalışan ustalar tarafından yapılır. DC akım motorlarının bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Aksi takdirde motor arıza yaratabilir ve sarımı da son derece zor olur. 

whatsapp