• 0(266) 246 45 80
  • info@gurbobinaj.com
Ex-Proof Motor Nedir?
Awesome Image

Ex-Proof Motor Nedir?

Ex-Proof Motor Nedir?

AC ve DC motorlar dışında özel üretim olan motor çeşitleri de yer almaktadır. Ex proof motorlar da bunlardan bir tanesidir. Patlayıcı ortamlarda motor kullanılması gerekiyorsa bu motorların tercih edilmesi gerekmektedir.
Ortamda patlayıcı gaz, toz ya da buhar varsa ex proof motorlar kullanılarak patlama ihtimali ortadan kaldırılır. Ex proof motor koruma sınıfına göre yüzey sıcaklığı sınırlandırılmış olan bir motor çeşididir. Sıcaklık yükselmediği için ortamda patlamaların olmasını engeller.
Ex proof motorlarda alev, kıvılcım ya da ark sızdırmazlık özelliği de yer alır. Motorun çalışması sırasında ortaya çıkabilecek bu etmenler kesinlikle motorun dışına sızmaz. Böylece patlama ihtimali tamamen ortadan kalkmış olur.

Sanayide sıklıkla tercih edilen AC motorlar ile ex proof motorların yapısı oldukça farklıdır. Bu motorlarda herhangi bir ısınma söz konusu olmadığı için tiner, benzin, alkol ya da solvent kullanılan işletmelerde rahatlıkla tercih edilebilmektedir. Herhangi bir yanma sorunu dahi çıkmayacaktır.

Ex proof motorların dezavantajı ise diğer çeşitlere göre daha pahalı olmasıdır. Fiyatının yüksek olması işletmeleri düşündürse de patlama durumunu göze alınamayacağı için işletmeler bu motoru satın almayı tercih ederler.

whatsapp