• 0(266) 246 45 80
  • info@gurbobinaj.com
AC Motor Nedir
Awesome Image

AC Motor Nedir

AC Motor Nedir?

AC motorlar normal şartlarda kendi içerisinde iki çeşide ayrılır. Bunlar asenkron ve senkron olarak isimlendirilir. Ancak Senkron motorlar genelde tercih edilmediğinden AC motorlar asenkron motor olarak da anılmaya başlamıştır.
AC motor, stator sargıları sayesinde aldığı elektrik enerjisini rot kısmında gerçekleştirdiği dönme hareketi ile mekanik enerjiye çeviren elektrik motorudur. Sanayilerde en çok tercih edilen motorlar AC motorlardır. Çalışma prensibi açısından bu tip motorlar indüksiyon motorları olarak isimlendirilir.

AC motorların yapısında stator, rotor, gövde, kapaklar, rulmanlar, yataklar ve soğutucu pervane gibi bölümler yer alır. Firmamız motorların satışını gerçekleştirdiği gibi bu bölümlerin ve parçaların da ayrı olarak satışını gerçekleştirir.

AC Motor Çeşitleri Nelerdir?
AC motorlar kendi içerisinde farklı çeşitlere ayrılır. Genellikle kullanıcılar için faz sırası önemlidir ve faz sırasına göre AC motorlar tek, iki ve üç fazlı AC motor olmak üzere üçe ayrılır.

AC motorlarda döner bir alan meydana getirmek için bir sargı ve bir faz yeterli olmaz. Ana sargının dışında yardımcı bir sargıya ihtiyaç duyulmaktadır. Yardımcı sargılar oluklara 90° fark ile yerleştirilip ana sargıya paralel olarak bağlanırlar ve bu motorlar tek fazlı AC motor olarak isimlendirilir.

İki fazlı AC motorlarda ise stator kısmında sargı eksenleri arasında 90°elektriksel açı yapan iki tane fazlı sargı yer almaktadır. İki fazlı AC motorlar otomatik AC motor kontrol devrelerinde servo motorlar olarak kullanılırlar.

Üç fazlı motorlarda ise tek fazlı motorlardan farklı olarak sargı eksenleri arasında 120° açı yer almaktadır. Üç tane farklı sargı söz konusu olur. Bu sargılar kendi aralarında yıldız ya da üçgen şeklinde bağlanabilmektedir.

whatsapp